BÖCEK ROBOT YAPIMI

Böcek robotumuzun yapımı, malzemeler hazırsa en fazla 10 dk sürüyor. 10 dakika içerisinde ise bu kadar eğlenceli, basit, ucuz ve ilginç bir robot yapmak ise ayrı bir mutluluk. Bu projemizde yapacağımız böcek robotun çok farklı şekillerde yapılanları da var. Onları da mutlaka denemenizi tavsiye ederiz. Bizim anlatacağımız titreşimli böcek robotun yapımında 3d yazıcılarda basmış olduğumuz parçaları göve olarak kullandık. Böyle olunca robotumuz biraz daha böceğe benzedi ve yapımı da oldukça kolaylaştı.

Ama benim 3d yazıcım yok diyorsanız, alternatif olarak evdeki kolay ulaşılan malzemelerle de bu robotu yapabileceğiniz yazı bağlantılarını da paylaşacağız sizlerle. Bu robotu, gerekli güvenlik tedbirleri dahilinde çocuklarınızla, öğrencilerinizle veya kardeşlerinizle yaparak, eğitici ve öğretici, el becerilerini geliştirici bie etkinlik de yapmış olursunuz. Bir nebze olsun ellerindeki telefonları bırakıp nefes alırlar belki. Ama bu robot yapımında kullanılan parçaları çocukların ağızlarına götürmemeleri gerekir, dikkatli olmalısınız, önce güvenlil.

Yavaş yavaş titreşimli robot böcek nasıl yapılır anlatmaya başlayalım o zaman;

Malzeme listes:

 

·         Hobi dc motor: Bu motor bir çok krtasiyede kolayca bulunabilir. Hatta bir çoğumuzun evinde kıyıda köşede vardır. Ayrıca oyuncak arabaların da bir çoğunda bulunur. Tıraş makinelerinde de vardır. Evinizdeki bozuk cihazları gözden geçirebilirsiniz.

·         * Pil: 1.5 v luk 2 pil işinizi görecektir.

·         * Çift taraflı bant. Bu işinizi kolaylaştırmak için önerdiğimiz bir çözüm. İstediğiniz uygun bir yapıştırıcıyı da kullanabilirsiniz.

·         * Hobi buton: Bu butonlar da kırtasiyelerde deney malzemelerinde bulunabilir. Olursa güzel olur ama bulamazsanız da kabloları birbirine bağlayıp çözerek de kullanabilirsiniz veya farklı bir buton kullanabilirsiniz.

·         * Biraz kablo

·         * Gövde malzemeleri: Biz bu yazımızda tüm gövde malzemeleri 3d yazıcıdab basılmış bir proje üzerinden anlatım yapacağız. Pil kutusunu da 3d yazıcıdan basacağız.

·         * Pil kutusu: 3d basılmış parçalar kullanmıyorsanız.

Titreşimli Robot Böcek Nasıl Yapılır?

Gövde Parçalarının 3D Yazıcıda Basılması

Gövde parçaları, robotumuzun görünüşünün böceği andırması için bilgisayar ortamında tasarlandı. Bu tasarım montaja da uygun olarak gerçekleştirildiğinden doğal olarak yapımı da kolaylalştırdı. Bu parçaların 3d yazıcıda basılabilmesi için gerekli stl dosyalarını buraya eklemeyi düşünüyorum. Siz de kendi 3d yazıcınızda bu baskıları alabilirsiniz. Ben baskı alırken Abbas 3d yazıcı kullandım. Katman kalınlığı 0.3mm yani 300 mikron, dolgu oranı ise %15 olarak baskı aldım. Baskı görüntülerini de ekleyeyim:

Tüm Parçaların Birleştiği Kısım: Gövde

Robot Böceğimizin Ayakları:

Hobi DC Motorun Miline Takılan Titreşim Aparatı:

Böceğimizin Sevimli ve Antenli Kafası:

3D Yazıcıda Basılmış Pil Kutularımız:

Motoru Gövdeye Dik Montajlamaya Yarayan Parça:

Şimdi Montaj Aşamalarına Geçelim:

1-Önce pil kutusu, motor ve butonumuza kablolarını takıyoruz. Gövde parçasını önümüze alıyoruz. Pil kutusunu çift taraflı bant veya uygun başka bir yapıştırıcı kullanarak gövde üzerine, arka tarafa dayanacak şekilde yapıştırıyoruz.

2- Daha sonra böceğimizin sevimli kafasını gövdenin ön yuvarlak tarafına yine çift taraflı bant veya uygun bir yapıştırıcı ile yapıştırıyoruz:


3-Ardından miline titreşim aparatını sıkıca taktığımız motorumuzu, motoru gövdeye dik montajlamaya yarayan L şeklindeki parçanın ince ve uzun tarafına yapıştırıyoruz.


4-Motorumuzu motor tutucuya yapıştırdıktan sonra motor tutucumuzu da pil kutusu ile kafa arasında kalan boşluğa yapıştırıyoruz.


5- Sırada butonumuz var. Butonumuzu da çift taraflı bant ile motoru yapıştırdığımız L biçimli parçanın pil tarafında kalan kısmına yapıştırıyoruz.


6-Ayaklarımıza geldi sıra. Ayaklarımızı da gövdenin alt tarafına fotoğraftaki gibi düzenli bir şekilde yapıştırıyoruz. Robotumuz yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı. Son dokunuşlara gelelim.


7-Gelelim kablo bağlantılarına; ilk başta motor, pil kutusu ve butona kablolarını takmıştık. Şimdi bu elemanları birbirine başlamaya geldi. Aslında burada basitçe bir botona basınca çalışan motor devresi kuruyoruz. Bu bağlantı adımlarını kısaca anlatalım:

          + Önce pil kutusunun iki kablosundan birisini, tercihen – kısımdan çıkan kablomuzu motorun kablolarından birisi ile birleştirelim. Eğer jumper kablo kullanıyorsanız bu kablo bağlama aşamaları oldukça kolay olacaktır.

        +  Daha sonra pil kutusunun diğer kablosunu, tercihen + kablosunu butonumuzun bir kablosuna bağlayalım.

          +Ardından butonun kalan kablosu ile hobi dc motorun kalan kablosunu da birleştirelim. Bağlantı ve montajımız bu kadar.


Robot böceğimiz hazır. Şimdi 2 adet 1.5v luk AA pili pil yuvasına yerleştirelim. Hazır olun, Böceğimizi masa, cam veya seramik düzgün bir yüzeye koyalım. Butona bastığımızda motorun sağladığı titreşim nedeniyle evde yaptığınız robot böcek çılgınca hareket etmeye başlayacaktır.

3D BASKI GEREKTİRMEYEN BÖCEK ROBOTLAR:

1- Küçük Elektromekanik Robot Yapımı İçin Tıklayınız

2-Basit Yürüyen Böcek Robot Yapımı İçin Tıklayınız

Böcek robot kitini almak isterseniz bilgi@robotyapimi.com adresinden veya 0544 535 6266 nolu telefonla whatsapp üzerinden sipariş verebilirsiniz. Keyifli çalışmalar.